Mindfulness training

 • mindfulness oldenzaalVoel jij je vaak gestrest en opgejaagd?
 • Heb je vaak het gevoel dat je alle ballen in de lucht moet houden, waardoor er geen tijd en energie meer overblijft voor de dingen die je echt belangrijk vindt?
 • Ben je vaak aan het piekeren, en zou je graag wat meer rust in je hoofd willen?
 • Merk je dat je vaak over je eigen grenzen heen gaat?
 • Wil je graag meer voldoening en meer energie ervaren?
 • Heb je last van chronische pijn en/of lichamelijk klachten?

Dan is een mindfulness training wellicht iets voor jou.

Wat is een Mindfulness training precies?

De mindfulness training is een training om met aandacht en opmerkzaamheid aanwezig te zijn in het huidige moment, zonder oordeel.

We leven in een wereld die steeds sneller en drukker wordt. En daardoor zie je dat we soms geen tijd meer nemen om stil te staan bij wat er echt gebeurd; we gaan maar door. Mindfulness kan je helpen om je leven met meer bewustzijn te leven. Door met meer aandacht in het huidige moment te zijn, leer je beter om te gaan met stress en spanning. Je leert op een andere manier te kijken naar je emoties en je gedachtes. Maar mindfulness leert je ook intenser en met meer voldoening te leven.

Het is geen ontspanningstraining, maar het helpt je wel om beter met stress en problemen om te gaan. Door bewust om te gaan met de dingen die je tegenkomt in je leven, kan je makkelijker keuzes maken die bij je passen.

Mindfulness kan je leven radicaal veranderen. Dat wil niet zeggen dat de effecten voor iedereen hetzelfde zijn. Door het volgen van de training zal je makkelijker omgaan met wisselvalligheden in je leven. Je bent vaker in het hier-en-nu. Je zal merken dat je vaker bewuste keuzes maakt, in plaats van te vervallen in je automatische reactiepatronen.

Voor wie is een mindfulness training geschikt?

Er zijn veel mensen die ervoor kiezen om een mindfulness training te volgen zonder dat ze echt klachten of problemen hebben. Mindfulness is geen therapie, en kan voor iedereen toegevoegde waarde in zijn of haar leven hebben. Daarnaast zijn er steeds meer specifieke klachten en aandoeningen bekend waarbij mindfulness een bewezen positief effect kan hebben, waaronder:

 • Burn out klachten
 • Depressie
 • Angstklachten
 • Hoge bloeddruk
 • Chronische pijn
 • ADHD
 • Psoriasis
 • Irritable Bowel Syndrome

Hoe is de mindfulness training opgebouwd?

Mindfulness is een vaardigheid die je kan ontwikkelen. Hier is echter wel oefening voor nodig. We doen dit door als het ware je aandachtsspier te trainen.
De training zoals die bij De Balansfabriek wordt gegeven, is gebaseerd op de originele MBSR training (Mindfulness Based Stress Reduction) zoals ontwikkeld door de grondlegger van de mindfulness training: Jon Kabat-Zinn.
De mindfulness (MBSR) training bestaat uit 8 groepssessies van 2 ½ uur en een stiltedag.

Een nieuwe vaardigheid leer je alleen door te oefenen. Dat geldt ook voor mindfulness. Daarom wordt er ook van je verwacht dat je buiten de trainingsavonden thuis met het geleerde aan de slag gaat. Dit “huiswerk” bestaat uit praktische oefeningen om in je dagelijks leven toe te passen, en geleide meditaties met audio bestanden. Je tijdsinvestering hiervoor zal ongeveer een uur per dag zijn, 5 dagen per week.

Vergoedingsmogelijkheden

Vergoeding via de zorgverzekering:
Steeds meer zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor het volgen van een mindfulness training. Afhankelijk van je verzekeraar is hiervoor soms een verwijzing van de huisarts of bedrijfsarts nodig.
Voorwaarde vanuit verzekeraars is meestal dat de training gegeven wordt door een VMBN lid categorie 1 trainer (dat ben ik). Deze vergoedingen zijn afhankelijk van jouw polis en aanvullend pakket en zijn aan verandering onderhevig. Dus check altijd even met je verzekeraar wat er voor jou geldt! 
Zie voor de exacte lijst van verzekeraars die vergoeden: De Zorgwijzer

Vergoeding door je werkgever:
Veel werkgevers zien de risico’s van stress voor hun werknemers en de kosten van ziekte en verzuim (bijvoorbeeld bij een burnout) zijn behoorlijk hoog. De meeste werkgevers hebben een  budget per werknemer dat ingezet kan worden voor opleiding / kwaliteitsverbetering of vitaliteit. Vaak kunnen mindfulness trainingen vanuit dit budget vergoed worden. Overleg met je werkgever of dit voor jou ook tot de mogelijkheden behoort.

Inschrijven?

Wil jij ook bewuster leven, vaker ontspannen en genieten, of beter omgaan met de uitdagingen en obstakels die op je pad komen in je leven? Kom dan naar één van gratis workshops mindfulness / kennismakingsavonden bij de Balansfabriek of schrijf je direct in voor de training.

In verband met Covid -19 is het aantal deelnemers per groep verlaagd naar maximaal 6 personen.

Onder de huidige omstandigheden lijken fysieke bijeenkomsten na de zomervakantie weer doorgang te kunnen vinden. Dit is echter onder voorbehoud van de ontwikkeling van het corona-virus, en mogelijke daaruit volgende restricties.

Ja, ik schrijf me in

Kijk voor de data in de agenda.

De kosten voor de gehele training, inclusief voorgesprek en stiltedag, bedragen €450,-.

Bekijk dit filmpje voor extra uitleg over mindfulness:

“Je kunt de golven niet tegenhouden, maar je kan wel leren surfen” (Jon Kabat Zinn)

 

 

VMBN categorie 1 trainer